Op deze blog schrijf ik allerlei stukjes uit mijn jeugd, gezin en andere zaken, die mij op dat moment bezig hielden.
Op mijn tweede blog heb ik mijn creativiteit los gelaten. Was het eerst borduren en breien, nu is het bijna alleen nog maar haken wat me heerlijk van de straat houdt.
Avalon`s creablog: http://avalon022.blogspot.com/

Vanaf 2005 hou ik een digidagboek bij. Ik heb hierin over vanalles geschreven. Soms schrijf ik drie stukjes in een week en soms duurt het maanden voordat ik weer inspiratie krijg om iets op te schrijven. Dat kan dus vanalles zijn, heel persoonlijke dingen, wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, herinneringen uit mijn jeugd en de tijd dat we met onze kinderen als gezinnetje samenwoonden, vakantie- of dagtripverhaaltjes, maar ook gekke, droevige of gewoon dagelijkse dingen die ik om mij heen registreer en waarover ik het leuk vind iets te schrijven. Alle verhaaltjes staan sowieso in pdf formaat ergens prive op laptop of externe schijf, maar ik heb besloten om zo langzamerhand alle verhaaltjes alsnog te publiceren op deze blog. Veel leesplezier.

Ps-1. Al bladerend door de onderwerpen zie ik nu [1-8-2013] dat het een rommeltje is geworden met de lettertypes en grootte van letters. Hoe dat komt weet ik niet. Wel weet ik dat ik ze zo niet gepost heb. Nu [26-2-2021] is het nog steeds niet veel beter. Het is jammer, dat ik niet meer grip heb op de lay-out van de stukjes. Maar goed, ik heb me helaas te houden aan de beperkte mogelijkheden. Het zij het zo, maar een rommeltje blijft het.

Ps-2. De bovenstaande foto is door mij genomen in een goddelijk rustige omgeving in de buurt van Säffle [Midden Zweden] in juni 2012.

woensdag 27 november 2024

Google Foto`s





Ik denk dat ik toch een beetje te oud wordt om de ontwikkelingen van het computergebeuren binnen mijn interessesfeer bij te houden. Er is nl. één ding wat ik niet kan uitstaan; tw. dat er voor me wordt gedacht. En dat is nu precies wat er gebeurt de laatste tijd.

Hoewel........Het begon in het verleden, eigenlijk al, toen men nog nooit van AI had gehoord. Als je een nieuw, meestal muziek- of fotobewerkingsprogramma had geinstalleerd, begont die app al bij het eerste opstarten, als een malle de computer te scannen. Daarbij zette het alle bij die app behorende bestanden in de hoofd-, recent- of "hoe die dan ook mag heten"-map. Dat is niet fijn, want binnen de kortste keren, had je dan een paar duizend bestanden in die map staan en werd het chaos alom. Gelukkig bestond er meestal nog wel een mogelijkheid, de mappenstructuur af te lezen, wat voor mij persoonlijk, meer dan voldoende zou zijn geweest. Gelukkig kon ik meestal ook dat scannen wel achterwege laten, maar dan nog, zat ik altijd met een overtollige hoofdmap, waarin het programma altijd opende, want wissen was er niet bij.

Maar nu, met AI, is deze handelwijze terug van nooit weggeweest. Het begint steeds irritanter te worden. Er wordt voor mij gedacht. In Google Foto`s worden ongevraagd allerlei collecties aangemaakt. De met de camera gemaakte foto`s worden per locatie, gebeurtenis of onderwerp bijeen gezet en erger, alle locale mappen waarin fotobestanden staan worden als collectie erbij geplaatst. Zo stonden er bij mij binnen no-time, 33 collecties in de app, die voor een groot gedeelte voorzien waren van maar één fotobestand. De gallerij doet dat ook, maar daar heb ik in ieder geval nog de mogelijkheid, die te verbergen; bij Google foto`s dus niet. Gelukkig kost het geen extra schijfruimte, maar het is weer chaos alom, waardoor ik het overzicht kwijt raak.

Jammer van de app, want Google Foto`s is een superhandig programma, waarop ik altijd kan vertrouwen, dat, als ik een foto met de telefoon heb gemaakt, ik voor de zekerheid een backup achter de hand heb. Dat kan gelukkig nog steeds, vandaar dat ik het programma zeker niet wis, maar de verdere overtollige ballast kan ik missen als kiespijn.

Ik weet natuurlijk ook dat er anderen zijn, die dit misschien wel handig vinden, dus zou het fijn zijn als er een mogelijkheid was, voor mensen die deze, in mijn ogen overtollige "handigheidjes" niet willen, om ze wissen/verbergen of uit te zetten. Want vind ik het echt niet leuk om te zien hoe er met mijn vaak dierbare prive foto`s, wordt gerommeld, ondanks het feit, ik best wel weet dat daar geen mens aan te pas komt.

Maar ik zou ik niet zijn, als ik er geen oplossing voor had bedacht. Ik haal de cameramap en de backup in Google foto`s regelmatig leeg en zet alle opnames, in drievoud, op mijn lokale externe backupschijven. En foto`s die ik, binnen bereik van de telefoon/tablet wil houden daar heb ik twee manieren voor. Zijn het niet te veel, dan zet ik ze in de drive en van grotere series maak ik een samengestelde pdf. Een beetje omslachtig, ik weet het, maar het is volgens mij de enige manier om nog een beetje buiten de grijpgrage informatiehonger van Google te blijven. En ja, hopelijk blijft dit bestandstype nog een tijdje buiten schot.